• iletisim@gezenadam.com.tr
  • +905061240936

İkinci El Araba Satın Alırken

İkinci El Araba Satın Alırken

Gezenadam: 06 Jun, 2023

Gündüz vakti aracı inceleme şansınız daha yüksek olacağından mümkünse aracı almaya gündüz gidin. Aracı incelerken yanınızda otomobillerden anlayan bir uzman veya tamirci ile gitmeniz aracın hasarlarını ve değişen parçalarını tespit etmede sizlere yardımcı olacaktır. Almak istediğiniz otomobilin tramer kaydını kontrol edin. Tramer kaydı: Araçların geçmişindeki sigorta durumlarının, hasar bilgilerinin ve kaza mağdur bilgilerinin yer aldığı bir veri deposudur. Buradan istediğin bilgileri sorgulatarak almak istediğini araç hakkında geniş çaplı bilgiye sahip olabilirsiniz. İkinci el araba satın alacakken kesinlikle aceleci olmayın. Dilediğiniz kadar aracın her noktasını inceleyin.


Aracın çalıntı olma ihtimaline karşı ruhsattaki motor ve şase numaralarının aynı olup olmadığını kontrol edin.


Alacağınız aracı mutlaka deneyin. Bu konuda satıcıya ısrarcı olun. Aracı sürmeden kesinlikle almayın. Hatta aracı sürüş esnasında bir tamirciye götürüp inceletmeniz de yararınıza olacaktır.


Aracın Motoru Çalışıyorken İncelenecek Noktalar

Motorun sesine iyice dikkat edin. Motor ne kadar sessiz ve tok bir ses çıkartıyorsa o kadar sorunsuzdur diyebiliriz. Gereğinden fazla gürültülü ve parçalı ses motorun eskidiğini gösterir.
Motor açıkken egzoz sesine dikkat edin. Eğer ki egzozdan farklı tonlarda sesler çıkıyorsa sorun var demektir.


Egzozdan çıkan duman rengi de ses kadar önemlidir. Çıkan dumanın renksiz veya gri olması gerekmektedir. Mavi veya siyah duman çıkıyorsa bir problem vardır.
Aracın süspansiyonlarının sağlamlığı oldukça önem arz eder. Hızlı ve yavaş sürüşlerde süspansiyon tepkilerini ölçün. Eğer ki yavaş sürüş esnasında tık tık sesler alıyorsanız süspansiyonlarda bir sorun olabilir.


Hızlı sürüş esnasında direksiyon kontrolü zorlaşıyorsa lastiklerde veya ön takımlarda problem var demektir. Yine hızlı sürüş esnasında direksiyonda ve araçta titreşim gerçekleşirse lastiklerin balans ayarları bozulmuştur.


Düz bir yolda giderken ellerinizi direksiyondan çekin. Bu durumda aracın sağa sola gitmeden düz bir şekilde yola devam etmesi gerekir. Aksi bir durum varsa arabanın rot ayarlarında problem var demektir.


Aracın freninin ve el fenerinin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Aracı sürüş esnasında dönüş yaptırın. Dönüşte eğer ki akslardan ses geliyorsa aks uçları aşınmış demektir.


Aracın sürüş esnasında ne kadar akıcı olduğunu test edin. Çekiş gücüne dikkat edin.
Aracın fren pedalına 1 dakika kadar basın. Eğer ki fren pedalı 4 cm’den daha fazla aşağı iniyorsa fren sistemi yeteri kadar sağlam değildir.


Aracın ateşleme veya yakıt sistemlerinde bir problemin olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız rölantine sarsıntısına bakın. Gereğinden fazla bir sarsıntı oluyorsa bir sıkıntı var demektir.
Aracın klimasını kontrol edin. Normal şartlar altında araç sürüş halindeyken klimadan çok fazla ses çıkmaması gerekir. Aksi bir durum varsa klima sisteminde sorun var demektir.


Aracın Motoru Çalışmıyorken İncelenecek Noktalar

Aracın lastiklerini kontrol edin. Aynı aks üzerindeki lastiklerin aynı marka olması önemlidir.
Araç düz zemindeyken araca uzaktan, önden ve arkadan olmak üzere bakın. Eğer ki araç yol üzerinde düz değil de hafif eğimli duruyorsa süspansiyonlarda bir problem var demektir.
Aracın yağ seviyesini kontrol edin.


Aracın su deposunu kontrol edin. Herhangi bir kaçak olup olmamasına dikkat edin.
Motor kayışlarını inceleyin.


Aracın pedallarının aşınma durumunu göz önünde bulundurun. Eğer ki gaz pedalı daha fazla aşınmışsa şehirler arası yolculuk çok yapılmış, fren pedalı fazla aşınmışsa da şehir içi yolculuk daha fazla yapılmış demektir.


Aracın kaputunu açın ve iyice kontrol edin. Özellikle kablo sistemlerini detaylıca inceleyin. Kaput içerisinin temiz olmasına ve yağ kalıntılarının olmamasına dikkat edin.
Lastik basıncını inceleyin.


Aracı her köşesinden sallayın. Eğer araç çok fazla hareket etmiyorsa süspansiyonlar sağlamdır.
Aracın duruş esnasında direksiyonunu çevirerek sertliğini kontrol edin.
Aracın herhangi bir hasar durumu varsa bunu belirlemek adına araca yakından bakın ve aracın hatlarının ne kadar düz olduğuna bakın. Eğer ki az da olsa bir yamukluk varsa araç işlem görmüş demektir.


Aracın camlarını, kapılarını ve kilitlerini iyice kontrol edin.

Paylaş